Nieuwsbrief voor bedrijfsleiders

16-09-2019

Via deze nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van nieuws rondom PenNed en de aangesloten practice enterprises. Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben, dan horen we dat graag. 

Als eerste een dringend verzoek: meld het ons als er een nieuwe bedrijfsleider in de PE start!

Ten eerste omdat we op die manier de gegevens in het netwerk up -to-date kunnen houden. Ten tweede omdat we elke nieuwe bedrijfsleider graag een goede start geven via de verplichte Start to Practice-training. Mochten er geen trainingen gepland staan tussen nu en de datum waarop jouw nieuwe collega start, geef ons dan een seintje: we zoeken dan naar mogelijkheden voor individuele training.

De stand van zaken van Nederlandse PE’s

Zo’n vijftien practice enterprises zijn -of worden binnenkort- actief in het netwerk. Dertig practice enterprises openen in onderwijsperiode 2 of later.

Een overzicht van alle Nederlandse PE’s en de openingstijden vind je via: Portal/Bedrijvengids/Oefenfirma’s per land ► Nederland/Download Oefenfirma’s (rechtsboven op je scherm). Je ziet dan alle PE’s die nu geactiveerd zijn. Dat betekent niet dat ze al handelen. Als er geen openingstijden zijn ingevuld is de PE waarschijnlijk nog in de opstartfase en handelen ze nog niet. Je kunt dat checken door (een trainee van) de PE een mail te sturen.

Speerpunten PenNed 2019-2020

Dit studiejaar heeft team PenNed een aantal speerpunten bepaald.

 • Vergroten leesbaarheid en vindbaarheid PenNed-website

De website krijgt een nieuwe indeling (gebaseerd op de onderdelen Oriënteren, Opzetten, Ondernemen) waardoor de informatie beter vindbaar is. De bibliotheek krijgt een prominente plaats op het startscherm. In de loop van het jaar worden alle documenten in de bibliotheek geüpdatet en van een uniforme lay-out voorzien. Als de vernieuwde site de lucht ingaat informeren we je per mail. 

 • Professionalisering van het Nederlandse netwerk

Nu we meer ervaring hebben met het PE-concept, willen we het netwerk professionaliseren. We bezoeken de PE’s en kijken met de bedrijfsleider waar professionalisering mogelijk is. Verder ontvang je tips per mail en via de website. Met vragen kun je bij ons terecht via mail, telefoon en WhatsApp. Hiermee willen we het Nederlandse netwerk versterken en de PE’s (nog) soepeler laten draaien.

Evenementen en bijeenkomsten

 • International Trade week

Tot 20 september kun je je PE aanmelden als deelnemer aan de International Trade Week. In die week kun je laagdrempelig handelen met buitenlandse PE’s. Bovendien worden prijzen verloot voor de beste social media-posts over die week. Meer info vind je in de bijlage Final International Trade Week en 1st International Trade Week Manual. Meer info vind je hier en hier.

 • Rondetafelsessie/ExPEdetion Nijmegen

PenNed vormt samen met enkele roc’s een projectgroep voor een project in het kader van Erasmus+. Onderdeel daarvan is het breed verkennen van de mogelijkheden van practice enterprises. Gilde Opleidingen en ROC Nijmegen organiseren hierover een rondetafelsessie op dinsdag 29 oktober. Jouw inbreng als bedrijfsleider is zeer waardevol en we nodigen je van harte uit om deel te nemen. Meer info vind je hier.

Nieuw of gewijzigd 

Handelsportaal 

 • Er zijn extra faciliteiten toegevoegd aan de POS-methode (dat is de app om buitenschools, bijv. op beurzen, verkopen te registreren). Zo kun je nu kiezen voor de optie Achteraf betalen en kun je per transactie aangeven of die nog verwerkt moet worden in je boekhouding of dat dat al gedaan is.
 • Het is vanaf nu mogelijk om meerdere sluitingsdata te vermelden in de Oefenfirma-Admin. Handig om al meteen alle schoolvakanties en toetsweken te vermelden.

PenNed-website

 • Binnen enkele weken lanceren we versie 2.0 van de PenNed-website (zie ook bij Speerpunten). Meer info volgt.

Organisatorisch

 • De EOL-licenties die aan geïnteresseerden zijn uitgereikt, zijn verlengd. Je kunt er weer een studiejaar mee werken.
 • Wil je gebruik maken van kostenfacturen die diverse PenNed-onderdelen je kunnen sturen, en/of van verzoeken tot het doen van btw-aangifte? Vanaf eind oktober kan dat weer. Je kunt dat aanvragen door het invullen van dit formulier.
   

Nog wat tips

 • Meld via Oefenfirma-Admin zo snel mogelijk de openingstijden van je PE. Meld daar ook de sluitingsperiodes (vakanties, toetsweken) en check alle andere info die er staat. Op die manier blijft de bedrijvengids up-to-date en mailen/bestellen anderen niet tevergeefs naar/bij je PE.
 • Wen je trainees eraan niet direct te bestellen via buy buttons maar om eerst persoonlijk contact met een PE op te nemen. Bijvoorbeeld via een mail waarin wordt gevraagd naar een offerte, korting of levertijden. Daardoor heb je meer interactie in het netwerk, meer handelingen voor je trainees en voorkom je bestellingen die wel betaald zijn maar niet opgevolgd worden. Op dit moment is er voor bijna € 20.000 aan goederen besteld bij PE’s die nog niet actief zijn…
 • Begin het jaar goed: laat de trainees een compleet nieuwe inventaris voor de PE bestellen, mobieltjes voor alle trainees, planten om het kantoor op te fleuren, etc. Geld moet tenslotte rollen in PE-land!
 • Check regelmatig het onderdeel Nieuws en agenda op de website. Zo weet je wat er speelt en wat er voor jou wordt georganiseerd.

Tot slot

We wensen je een mooi PE-jaar met veel transacties en enthousiaste trainees! En ook dit jaar staan we voor je klaar mocht je vragen hebben, willen sparren of ergens hulp bij nodig hebben!

Nieuwsbrieven archief