Wat is PenNed?

PenNed is het Nederlandse kantoor van EUROPEN-PEN International.

PenNed staat voor Practice enterprise netwerk - Nederland en het fungeert als central office van de Nederlandse practice enterprises. PenNed informeert, coördineert, organiseert en faciliteert de pe's in Nederland, zodat die pe's optimaal ondersteund worden.

PenNed voor scholen die een PE willen starten

Scholen die interesse hebben om een PE te starten worden door PenNed voorgelicht over de mogelijkheden van een PE. PenNed kan een bezoek aan een werkende PE regelen en kan meedenken in de precieze invulling ervan. Het stappenplan om een PE te starten wordt uitgelegd zodat helemaal helder is wat er bij de start van een PE komt kijken.

De toekomstige bedrijfsleiders worden door PenNed getraind en vervolgens waar nodig begeleid in de opstart. Tevens ontvangen ze inloggegevens voor de benodigde webbased software.

PenNed voor scholen die reeds een PE draaiende hebben

PenNed organiseert

 • Trainingen: De PE naar een hoger plan, handige apps voor in de PE, de PE-boekhouding in Exact Online, …
 • Handelsbeurzen: in Nederland of internationaal
 • Bijeenkomsten: evaluaties, kick off nieuwe schooljaar, pre-beursbezoek, …
 • Uitwisselingen: belsessies met buitenlandse PE’s, …

PenNed informeert

 • Nieuwsbrieven en infomails om de bedrijfsleiders en/of trainees te informeren over nieuwigheden, tips en aanstaande trainingen en bijeenkomsten
 • PenNed biedt via de bibliotheek op deze website een schat aan informatie aan waar bedrijfsleiders en trainees hun voordeel mee kunnen doen. Denk aan How To-filmpjes maar ook aan bijvoorbeeld een overzicht met mogelijke opdrachten.

PenNed faciliteert

 • PenNed denkt mee waar dat wordt gevraagd: of dat nou over de inriching van de PE is, over de concrete werkzaamheden die de bedrijfsleider wil laten uitvoeren, of over andere zaken rondom de PE.
 • PenNed regelt accounts voor alle benodigde (webbased) software die nodig is om handel te drijven.
 • PenNed kan zaken die bij meerdere PE’s spelen centraal regelen: bijvoorbeeld het laten bedrukken van promotiemateriaal voor PE’s.
 • Een community op deze website waar betrokkenen bij een PE snel en laagdrempelig met elkaar in contact kunnen komen en info kunnen uitwisselen.
 • Een WhatsAppgroep voor bedrijfsleiders waar snel en doelgericht korte vragen aan de collega’s in het netwerk kunnen worden gesteld.

PenNed zag eind november 2017 het daglicht toen zo’n 20 vertegenwoordigers van 11 roc’s bij Stichting Praktijkleren waren om te praten over de mogelijkheden van het opzetten van zogenaamde Practice Enterprises: oefenbedrijven waar voor ongeveer alle kantoorberoepen (en nog veel meer) virtuele handelsondernemingen kunnen draaien die met elkaar in het wereldwijde netwerk (virtueel) handelen.