PenNed en PE's

Wat is een practice enterprise?

Een practice enterprise (PE) is een oefenbedrijf dat werkt als een echt bedrijf, met alle taken, werkprocessen, procedures, producten en diensten die daarbij horen.

Bedrijfsleiders (docenten) begeleiden de trainees (studenten, leerlingen, cursisten) bij het uitvoeren van alle voorkomende werkzaamheden. Al werkend leren de trainees alle facetten van het werken in een handelsonderneming kennen. Afhankelijk van het precieze doel van de PE kiest de bedrijfsleider welke werkzaamheden in de PE aan bod komen. Dat kan gaan van heel eenvoudig inkoop en verkoop tot en met een compleet voorraadbeheersysteem, uitgebreide websites inclusief webshop en boekhouding via Exact Online. En alles daartussenin. Er worden orders geplaatst en facturen gemaakt, de voorraadadministratie wordt bijgehouden en er wordt een website met webshop en betaalsysteem gemaakt om artikelen te promoten. Er vindt geen werkelijke overdracht van goederen, diensten en echt geld plaats, maar alle bijbehorende transacties gebeuren echt.

Een PE kan ook meedoen aan (internationale) handelsbeurzen. Zo krijgen de trainees de kans om hun netwerk te vergroten en om hun orderportefeuille te vullen. Er worden jaarlijks diverse beurzen georganiseerd, zowel in Nederland en België als in de rest van de wereld.

Bekijk de video voor een uitleg over PE's en de rol van Practice enterprise network Nederland (PenNed).