Werk genereren

Hoewel de handel met andere PE's aardig wat werk oplevert, kan het voorkomen dat een trainee op een bepaald moment om werk verlegen zit. Hieronder volgen suggesties om extra werkzaamheden voor uw trainees te genereren. 

Trainees zelf
Belangrijkste tip: benut een tekort aan werkzaamheden om trainees te stimuleren om zelf nuttige werkzaamheden te genereren. Het is de bedoeling dat ze eigenaarschap voelen en medeverantwoordelijkheid nemen voor het nuttig bezig zijn in de PE. Met wat sturing of coaching kunt u hen de weg wijzen naar bijvoorbeeld acquisitie- en pr-activiteiten om de verkoop (en inkoop) te stimuleren. Of u kunt problemen in de PE-organisatie aankaarten en trainees stimuleren om daar verbeterprojecten voor op te starten. Verder biedt de Bedrijvengids in het PE Portaal tal van mogelijkheden om trainees op 'onderzoek' uit te laten gaan. Zo kunt u ze in vijf verschillende landen naar een bepaald product laten zoeken en de prijzen en verzendkosten daarvan laten vergelijken. Of u kunt ze een overzicht laten maken van alle practice enterprises die op dezelfde tijd als uw PE open zijn.

Backlog
Wilt u ideeën opdoen voor extra werkzaamheden? Neem dan eens een kijkje in de Backlog. U vindt hier talloze 'opdrachten' die u als bedrijfsleider aan uw trainees kunt verstrekken. Wanneer u als bedrijfsleider tevreden bent met het opgeleverde werk bepaalt u natuurlijk zelf. En misschien is het proces ook wel belangrijker dan het daadwerkelijk opgeleverde product.

Handelsbeurzen
Een andere optie om zinvolle werkzaamheden te generen is het bezoeken van handelsbeurzen (inkopen) of het deelnemen aan beurzen met een verkoopstand (verkopen). Vooral uit dat laatste vloeit voor de PE veel extra werk voort; zowel vooraf (hoe richten we onze stand in, hoe reizen we naar de beurslocatie, volgens welke procedure en taakverdeling werken we op de beurs?) als achteraf (het verwerken van de orders en dergelijke).
Zie hier voor meer informatie over beurzen. In de Agenda vindt u actuele (inter)nationale beurzen die vaak ook online zijn in plaats van fysiek.

Talen in de praktijk
U kunt denken aan taken op het gebied van internationale handel, onder andere om de taalvaardigheid van trainees te stimuleren. Laat trainees bijvoorbeeld een Engelstalige versie van de website maken of met buitenlandse PE’s telefoneren of skypen. Al is het maar om bij buitenlandse PE's algemene leveringsvoorwaarden op te vragen of om te vragen of product x ook in een andere kleur of maat leverbaar is.

Out of the box-denken
Bij het genereren van werk helpt het zeker als u als bedrijfsleider enigszins out of the box kunt denken. Zo heeft een Belgische PE 's nachts een waakhond en moet daar van alles voor worden geregeld. Trainees gaan bijvoorbeeld op zoek naar geschikt voedsel (speurtocht in de Bedrijvengids) en maken een reisplan om met het openbaar vervoer naar de hondentrimsalon te gaan (mag de hond in de bus?).

Uw collega's
Een alternatieve manier om uw trainees zinvol werk te verschaffen is om collega's binnen uw organisatie te vragen de PE te bellen of  te bezoeken. Live-contact is voor veel trainees veel spannender dan mailcontact en op deze manier oefenen ze hun gesprekstechnieken levensecht. Bovendien vloeien hier weer mogelijke werkzaamheden uit voort. Laat uw trainees bijvoorbeeld een presentatie houden en vraag uw collega's om bestellingen te plaatsen. Daarvoor kunt u bij PenNed enkele gast-creditcards aanvragen. Mail naar penned(at)stichtingpraktijkleren.nl voor het aanvragen van gast-creditcards.

Collega-bedrijfsleiders
Vergeet ook uw collega-bedrijfsleiders niet. U kunt hen niet alleen vragen om (over en weer) informatie over de geboden producten te vragen (andere kleuren, levertijd) maar ook om na levering van de order een klacht in te dienen. Ook kunt u met hen sparren over de dagelijkse gang van zaken in de PE en handige tips uitwisselen. Gebruik daarvoor de chatbox op MijnPE (rechtsboven op elka pagina van deze website).

Via de mail bereikt u hen via het Gmail-account dat elke bedrijfsleider heeft:  bl.nl01xxx@penned.nl. Op de plaats van de 3 x'en typt u de laatste 3 cijfers van de PE-code van de betreffende PE. U vindt PE-codes van elke PE in de Bedrijvengids.

Ga voor meer informatie naar de e-learning omgeving, in het bijzonder de module Ondernemen.