Wat is een practice enterprise?

Een practice enterprise of PE is een virtueel oefenbedrijf waarin trainees (leerlingen, studenten of werkzoekenden) beroepsgerichte en algemene vaardigheden aanleren. Hoofdactiviteit van het oefenbedrijf is het inkopen en verkopen van artikelen aan andere oefenbedrijven en hun medewerkers (studenten). Dat betekent dat een scala van werkzaamheden zal moeten worden uitgevoerd: producten verkoopklaar maken en vervolgens verkopen, handelsgoederen en kantoorartikelen inkopen, factureren, corresponderen, telefoneren, administreren, plannen en overleggen. Naast alle activiteiten die het inkopen en verkopen ondersteunen legt u als opleiding accenten die passen bij de opleiding(en) waar de practice enterprise onderdeel van is. Zo zal in een oefenbedrijf voor Office & Management Support of voor Business Support de administratie minder diepgaand worden opgezet dan in een oefenbedrijf voor een financiële opleiding. En een oefenbedrijf vanuit een commerciële opleiding zal waarschijnlijk meer aandacht geven aan de websiteteksten dan een oefenbedrijf vanuit financieel.

Alles in een PE is echt, behalve dat er geen echte producten worden geleverd en geen echt geld in omloop is. Maar de medewerkers, de klanten, de systemen, de transacties en de contacten: dat is allemaal zo echt als maar kan.

In een practice enterprise stuurt de bedrijfsleider 10 tot 12 trainees (medewerkers) aan. De bedrijfsleider is verantwoordelijk voor de PE als leeromgeving. De bedrijfsleider is iemand met ruime ervaring in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld een zij-instromer, een trainer of iemand uit het bedrijfsleven met enige didactische vaardigheden. 

In Nederland zijn al honderden mensen actief in tientallen practice enterprises en hun aantal groeit gestaag. Veel PE’s zijn georganiseerd door roc’s. Een PE wordt altijd ondersteund door PenNed. PenNed is het Nederlandse central office van het wereldwijde netwerk van PE’s, EUROPEN-Pen International .

Uw eigen practice enterprise?
Denkt u dat een PE iets voor u is? Dan nodigen we u graag uit voor een adviesgesprek. Mail daarvoor naar penned(at)stichtingpraktijkleren.nl.